Gardsfruene følger maten din tilbake til opprinnelsen!

@

Det er ikke akkurat tid for julemaripan nå, men likevel sitter jeg å ser ned i boksen med marsipan fra jul. Et par enslige kuler er alt som vitner om marsipankvelden mamma og jeg hadde før jul.  Nå er jo "julemarsipansesongen" for lengst over, men før vi veit ordet av det er det påskemarsipan som skal lages eller kanskje til vinterferien, og jeg ville dele en interessant ting jeg kom over med tanke på nettopp en av marsipans ”grunnstoff”; mandler og mandeldyrking.

På en god artikkel fra forskning.no kunne man lese at 80% av verdens mandelproduksjon foregår i California i USA. Mandeltrærne står  på rekke og rad og dekker et areal på størrelse med Østfold fylke!

På bildet ser du også en av utfordringene rundt dagens mandelprodusjon. Som professor i biologi fra Ås, Anne Sverdrup- Thygeson så godt forklarer det, så foregår nemlig høstingen med en mekanisk ristemarskin som rister hvert enkelt tre så mandlene faller ned. De ligger å tørker noen dager før de feies sammen og suges opp av en stor marskin som kjører mellom tærne. For best mandelhygiene og effektivitet bør denne alleen være bar, hardpakket jord og det er det.

Hvorfor er det et problem? Jo, det er her de negative sidene ved industrilandbruket vs biologien slår inn. Ved at det er gjort på denne måten er det ikke noe mat å få for biene som bestøver mandeltrærne! Ikke noe småvekster og blomster i kantene...  Trærne er avhengige av pollineringen biene gjør (som omtrent alle planter i verden) , og biene kan ikke være der fordi det er ikke nok mat. Bier fra hele USA blir derfor i februar hvert år fløyet inn i store dimensjoner. Så mye som 1 million bikuber spesialfraktes til California! Det er halvparten av alle bikubene i USA.

Som mange har fått med seg er det slått alarm fra biologene verden over når det gjelder bier og biedød. Det er nettopp slike ting som dette som utgjør kjernen i problemet. Området biene er i utsettes for sprøytemidler, som for eksempel får biene til å miste rettningssansen sin. Biene får ikke lenger flydd tilbake til kuben. Ukjente sykdommer og stress hos bier er alvorlige problemer som forskerne nå prøver å kartlegge. I Norge er det enkelte spørytemidler man ikke får sprøyte med om dagen, bare om kvelden etter at biene har reist tilbake til kubene.

Fra Kina kan vi se bilder av arbeiderer som  bestøver trær og planter for hånd. Det er selvsagt ikke bærekraftig, da det er et helt økosystem vi snakker om og ikke en enkelt produksjon. Tenk på naturen rundt og det hårfine kretsløpet vi er en del av!

Vi skal skrive mer om bier og hva som skjer med dem seinere på våren, når det er på tide å titte inn i våre egne bikuber.

Skal man bruke mandler enten som snaks, i matlaging, mel eller i søtsaker så kan man jo sende en liten tanke til biene på verdensbasis. <3

Her er oppskriften på hvordan du lager marsipan – du kan lage snømenn, påskekyllinger, kuler med sjokoladetrekk eller hva enn du måtte ønske!

550 g mandler

550 melis

2 eggehviter

Mandler skåldes ( legges i kokende vann til trekking i ca 10 min, så skallet løsner og du kan fjerne skallet med hendene. La det tørke et døgn. )

Så kjører du mandlene i enten en blender eller en foodprosessor.

Mandler og melis blandes 50/50.

Deretter tilsetter du minst mulig eggehvite, men nok til at det henger sammen.

Kna kna kna, og vips – din egen marsipan!

Snømennene du ser øverst er vanlig marsipan med konditorfarge. En tannpirker holder de sammen og en er armer ( den lange typen). Øynene er hel svart pepper.

 

Live

10. mai 2020

NRK sak om oss

26. april 2020

Lam med overalt

9. mars 2020

Yoga i Shalaen og AfterYoga Badstue

9. mars 2020

Tretopphytte, badstue og lavvo i vinterdrakt

6. mars 2020

Tåkebad på gården

5. mars 2020

Tunet i vinterdrakt

4. mars 2020

Jeg er mest på INSTAGRAM

4. mars 2020

Testing av hjort i slakteriet

29. februar 2020

Naturmagi