Viste du at jo mindre du behandler råvarene, jo mer næring får du i deg?
Det er hvertfall en fin tommelfingelregel. Noen ting skal jo helst varmebehandles, men generelt så drepes det mye næringsstoffer i oppvarming desverre. Derfor er å lage råsaft av for eksempel blåbær, krekling eller solbær noe av de beste " næringsbombene" du kan få i deg!
Vi har flere solbærbusker på gården.
Jeg pleier å ta en stol og en bøtte og sitte mens jeg rensker gren for gren. Det er den enkelste måten syntes jeg.
Blåbærene må man som kjent lenger utti skogen for å få, og utrolig nok fikk jeg med Kristoffer på plukking en efta...
.. men det kunne virke som han, Liv og Frøya kun var opptatt av kortsiktig egen vinning, og ut fra hvilken farge ansiktene deres hadde etterhvert så ble det ikke så mye i bøtta.... he he he...
Mamsen og svigermor derimot plukket troverdig :)
Etter rensking ble noe til smoothiebær og noe til saft.
Når vi lager råsaft kjører jeg rett og slett bærene rett i blenderen, sammen med litt vann.
Etter det har fått kjørt seg i blenderen så tar jeg oppi citronsyre/vinsyre og vann og lar det stå ett døgn i romtemperatur.
Så siler jeg av saften og gir "grøten" til dyra. Jeg hadde nok brukt en sånn silepose hvis jeg hadde hatt det, men det har jeg ikke. Så lenge jeg rører litt og flytter på bærkjøttet i sila, så går det fint.
Så er det bare å vaske flasker og blande sukker inn i safta så det smaker godt. Etter du har rørt inn sukkeret heller du saften over i flasker. Husk som alltid: Ikke for fult om du skal ha det i fryseren - da sprekker flaska!
Det finnes mange oppskrifter på råsaft, og siden det varierer hvor søte bærene er, så tilpass oppskriften til hva du har. Et tips er å inkludere familien og la de smake underveis. Både Kristoffer, Ole Gunnar og Knut var innom når jeg drev med dette så de var dommere.
Årets Solbærråsaft hadde følgende mål
16 liter bær
8 liter vann
3 pk citronsyre ( sånne små krydderposer)
4 kilo sukker
Skal du lage saft i år? :)