Bor du i området her, eller landet for den del, så har du sikkert sett biler, gravere og maskiner fra ”Isachsen” entreprenør. Jeg fikk bli med hjem til mannen bak selskapet og nå Eventyrsmaks nyeste produsent, for å se på slakteri, høner, og et vakkert tun.
Han solgte sau som 12 åring, men kommer ikke fra gård. Som 19 åring hoppet han av skolen og kjøpte seg en graver og tre lastebiler. Det har hatt knallsuksess, og Rune Isachsen har i dag en mindre rolle i Isacshen gruppen, som han er hovedeier i og bygger nå opp gården Ek i Vestfossen. Han og samboeren Linda lever ut gårdsdrømmen. Jeg fikk bli med Eventyrsmak sin daglig leder Anette hjem til dem for å se på stedet. Og FOR et sted. La meg ta deg med på sightsing.
Vi møter den søte samboeren Linda på tunet sammen med datteren Caroline. Vi skal få se både på de 500 hønene og slakteriet.
Det tidligere hovedhuset på gården
Hønene går inn og ut av denne luken i veggen, mellom hønsehuset inne og innhegningen ute. ” Vi hadde egentlig bare tenkt å ha 85 høner, til å ha til venner og sånn” begynner Linda, ” men når vi skjønte etterspørselen i Eventyrsmak, så tenkte vi at vi kunne jo ha 500."
- Hvordan vasker dere og fikser 500 egg om dagen da? Spør jeg
- Mannen min er glad i å finne nye løsninger, så dette karet til å vaske egg i, har han laget selv. Det går mye fortere nå som vi har det. Vi pakker på brett og sender til Eventyrsmak produsent Ingunn. Hun pakker det derfra til de fine pakningene. Eventyregg selges i mange av Norgesgruppen sine Meny og Spar butikker Oslo området og i Buskerud.
Vi går videre og jeg blir helt bergtatt av bruken av skifer og stein, sveitserhus, spir og piper, laft og helheten. De er midt i en kjempebyggeprosess med å sette opp nytt hovedhus, så tunet står litt ” på hodet”, men man trenger ikke nevneverdig god fantasi for å skjønne at dette blir fint når det er ferdig.
I driftsbygningen er det mange ”avdelinger” og en av dem er inn til slakteriet. Linda sier det kommer proffe slaktere når de slakter og alt kan gjøres der inne, fra vanlig skjæring til å lage farsedeig og vakumpakke. Vi leiker litt på tanken med å bygge eget slakteri selv, hvis mobilslakt ikke kommer seg på beina igjen, og jeg knipser ivei for å få med detaljene i rommet. Linda sier de har 22 Highland Cattle og at de snart får årets griser. Jeg tror hun sier 30, hvis jeg ikke husker feil .
Ute igjen går vi forbi helikopterlandingsplassen med flott utsikt over kulturlandskapet og et vann lenger bort. Fiskumvannet sier Anette.
Vi går opp skifertrappene som skiller arbeidstunet med drift til ”boligtunet”. Forbi et nydelig sveitserstil drivhus som Linda sier hun gleder seg til å komme ordentlig i gang med dyrkingen i. Det er full rulle med håndverkere på tunet som jobber for å ha tunet klart til fest i august.
Linda finner nøkkelen til gildehallen og ”storstua” til familien. Det er utrolig lekkert og jeg gir meg over av alle detaljene.
Maleriene på veggene er av dyrene på gården, og bildene henger i de himmelretningene de aktuelle dyrene faktisk er på.
Det er fult kjøkken med alt du trenger, inklusive bakarovn og bar!
En av de siste prosjektene deres er innendørs fiskeoppdrett, og det skal etter hvert være mulig å fiske sin egen fisk der inne.
Vi går ut på grillplassen og forbi røykeriet og får en liten titt inn i det nye hovedhuset i laft.
Mange lure løsninger, og på barna sine rom er det mindre dører inn i walk in klesrommet og leikerom. Her kommer de sikkert til å trives!
Tusen takk for titten og lykke til som bønder på Ek gård – det ser utrolig bra ut så langt!